New York to Trans Fats: Youre Out! ad

Ale tłuszcz trans jest wyraźnie gorszy niż nasycony. Nawet jeśli przejdziesz na ławicę, lepiej. Nowy Jork nie jest pierwszą jurysdykcją, która legalnie ograniczy użycie sztucznych tłuszczów trans – Dania zrobiła to w 2004 r. (Patrz oś czasu) – ale ruch miasta już wywarł wpływ krajowy: jego termin spowodował pożar w ramach dwóch największych sieci restauracji w kraju McDonald s i Burger King, którzy powoli podążali za obietnicą usunięcia sztucznych tłuszczów trans z ich menu. Rzecznik McDonald s, Walt Riker, potwierdził, że do smażenia firma przestawi się na mieszankę nie uwodornionych olejów sojowych, kukurydzianych i rzepakowych w swoich lokalizacjach w Nowym Jorku przed lipca i że ma nadzieję na zakończenie ogólnokrajowej wymiany w celu wyeliminowania oleju i tłuszczów zawierających sztuczne tłuszcze trans w 13 000 restauracjach do końca 2008 r. W połowie marca około 3500 osób już się zmieniło.
Nowy Jork jest krytyczny – powiedział Michael Jacobson, dyrektor wykonawczy Centrum Nauki w Interesie Publicznym (CSPI), grupy adwokackiej z Waszyngtonu, która wzywała restauracje i producentów do unikania sztucznych kwasów tłuszczowych trans od wczesnych lat dziewięćdziesiątych. Co [sieci restauracji] robią w Nowym Jorku, będą robić w całych Stanach Zjednoczonych. Nowy Jork, domem dla 3% populacji Stanów Zjednoczonych, jest także ekonomiczny i kulturalny trendsetter. Decyzja zarządu ds. Opieki zdrowotnej została szeroko rozpowszechniona w mediach i zrodziła podobne wysiłki w innych miastach, okręgach i stanach.
Podwójne obligacje Cis i Trans. Nie wszystkie wodory są pokazane.
Źródła tłuszczu trans w USA Dieta. Dane pochodzą z FDA.
Tłuszcze trans – tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe z co najmniej jednym wiązaniem podwójnym w konfiguracji trans (patrz wykres) – stanowią 2,6% średniej dziennej dawki kalorii amerykańskiej lub około 6 g dziennie dla osoby spożywającej 2000 kalorii dziennie. Około 80% kalorii z tłuszczów trans pochodzi z częściowo uwodornionych olejów roślinnych, a 20% z naturalnie występujących tłuszczów trans w produktach mlecznych i mięsach (patrz wykres słupkowy). Częściowo uwodornione oleje roślinne zostały opracowane na początku XX wieku jako tańsza alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych; są stabilne podczas smażenia, mają długi okres trwałości i można je stosować do wytwarzania margaryny lub tłuszczu o konsystencji, temperaturze topnienia i wrażeniach w ustach podobnych do masła. W latach osiemdziesiątych lekarze i eksperci od żywienia zaniepokojeni rolą tłuszczów nasyconych w diecie w zwiększaniu ryzyka sercowego zachęcali konsumentów do przejścia z masła i tłuszczu zwierzęcego na margarynę, a CSPI poprowadził udaną kampanię, aby McDonald s przeszedł z łoju wołowego na olej roślinny smażenie frytek.
W międzyczasie jednak badania zaczęły budzić obawy co do skutków zdrowotnych sztucznych tłuszczów trans, a do lat 90. XX w. Zarówno kontrolowane próby karmienia, jak i prospektywne badania epidemiologiczne wiązały się z powodowaniem niepożądanych zmian poziomu lipidów we krwi i podwyższeniem ryzyka sercowego. Zwiększenie spożycia tłuszczów trans lub tłuszczów nasyconych podnosi poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) w surowicy, ale zwiększenie spożycia tłuszczów trans obniża również poziom cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) w surowicy, powodując większy wzrost w stosunku LDL: HDL
[podobne: molsidomina, zaberd, peptydy natriuretyczne ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „New York to Trans Fats: Youre Out! ad

  1. Vortex pisze:

    Ja mam TSH, FT4 i TPO w normie

  2. Brajan pisze:

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu wanna z hydromasażem[…]

  3. Patrycja pisze:

    Brednia brednię pogania