New York to Trans Fats: Youre Out!

Ferrara Café na Manhattanie w Little Italy to stuletnia piekarnia pełna tradycji, ale szefowa cukiernictwa Dennis Canciello ostatnio majstrowała przy recepturach dwóch słynnych ciastek kawiarni: sernika i cannoli. Podobnie jak inni kucharze w miejskich restauracjach, piekarniach i fast-foodach, Canciello stoi w obliczu zbliżającego się terminu spełnienia niecodziennego mandatu z New York City Board of Health. Od lipca 2007 r. Większość produktów spożywczych przygotowanych w 22 000 restauracjach w mieście nie będzie już zawierać więcej niż pół gramów na porcję sztucznych tłuszczów trans – rodzaj tłuszczu, który znajduje się głównie w częściowo uwodornionych olejach roślinnych używanych do smażenia i pieczenia w skrócie iw margarynach, które mają bardziej niezdrowe działanie na lipidy we krwi niż jakikolwiek inny rodzaj. Piekarze, a także dostawcy głęboko smażonego ciasta lub produktów z ciasta, takich jak pączki, dla których znalezienie odpowiedniej alternatywy jest szczególnie trudne, mają czas do lipca 2008 r. Zaprzestać używania takich składników. W obliczu prognoz, że wyrzucanie sztucznych tłuszczów trans z żywności w restauracjach zmniejszy liczbę ataków serca i uratuje życie kilkuset nowojorczyków rocznie, potężna rada zdrowia jednogłośnie przegłosowała w grudniu zeszłego roku, aby wyeliminować to, co komisarz ds. Zdrowia Thomas Frieden nazywa substancją niebezpieczną Z kuchni miasta. Słodkim punktem zdrowia publicznego – powiedział mi Frieden – jest sytuacja, w której ustawienie domyślne jest zdrowym wyborem . Składnik, który Canciello zdecydował się zastąpić – olej palmowy – jest wysoce nasyconym tłuszczem i wcale nie jest zdrowa, ale mówi, że potrzebuje tłuszczu, który jest półstały w temperaturze pokojowej, aby smażyć chrupiące rurki do ciast z nadzieniem ricotta z cannoli i piec mocna baza jego sernika. Nie możesz smażyć się w nienasyconym tłuszczu , powiedział Canciello, który rozpoczął pracę w kawiarni trzy dekady temu, kiedy miał 14 lat. Przemysł spożywczy to stały cykl – powiedział. Dwadzieścia lat temu upiekłam z tłuszczem nasyconym, więc po prostu wrócę .
Kucharze i menedżerowie w innych restauracjach na Manhattanie oferowali różnorodne odpowiedzi na nowe zasady. W restauracji Tick Tock Diner w pobliżu Madison Square Garden (motto: Eat Heavy ) menadżer Tommy Lazarakis powiedział, że jego kucharze będą się zgadzali, ale dodali: Nie wiem, czym będzie ta ropa naftowa – bez względu na to, czego chce deska zdrowia . Papaya Dog na West 4th Street, dwaj kucharze na służbie dali mi puste spojrzenia, gdy zapytano ich, czy będą zamieniać się na nowy olej do smażenia frytek. Na ekskluzywnej piekarni Magnolia na Bleecker Street, popularnej na cupcakes, menadżer powiedział: Dzięki Bogu, to nas nie dotyczy, ponieważ używamy tylko masła .
Departament zdrowia zapewni edukację i pomoc techniczną dla kucharzy, aby zachęcić ich do przejścia na wielonienasycone lub jednonienasycone oleje, a inspektorzy restauracji zostaną przeszkoleni w zakresie egzekwowania przepisów poprzez zbadanie list składników na etykietach oleju i tłuszczu. Frieden mówi, że nie martwi się, że zwiększenie wykorzystania tłuszczów nasyconych na dużą skalę będzie negować korzystne efekty zmniejszania spożycia tłuszczów trans. Oczywiście chcemy, aby ludzie zmienili się na zdrowsze oleje i łatwo jest, w przypadku większości produktów spożywczych, przekonwertować na alternatywy, takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub olej sojowy, powiedział
[przypisy: hipokrates gorzów, apopatram, apopatram cena ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „New York to Trans Fats: Youre Out!

  1. The Howling Swede pisze:

    [..] Odniesienie w tekscie do metadrol[…]

  2. Murmur pisze:

    Gorzej….bezmyślność i dramatyczna buta niewiedzy

  3. Agata pisze:

    [..] Cytowany fragment: mezoterapia igłowa warszawa[…]

  4. Nina pisze:

    Dwa miesiące temu miałam zapalenie oskrzeli.