Slodzone cukrem napoje, ryzyko genetyczne i otylosc

W części poświęconej dyskusji w artykule na temat przyczyny i odpowiedzialności za otyłość, Qi et al. (11 października) stwierdza, że osoby o większej genetycznej predyspozycji do otyłości okazały się bardziej podatne na szkodliwe działanie napojów słodzonych cukrem na wskaźnik masy ciała (BMI). Ich badania, w których wykorzystano ocenę predyspozycji genetycznej , stanowią wsparcie dla naszego badania2 i innych badań, w których wykorzystuje się bezpośrednio zmierzoną otyłość i pokazują interakcje między genem a środowiskiem (dieta). W odróżnieniu od samodzielnie raportowanych zmiennych antropometrycznych w badaniu przeprowadzonym przez Qi i współpracowników, takie mniejsze badania pozwalają na dokładny pomiar składu ciała (przy użyciu absorpcjometrii rentgenowskiej o podwójnej energii) i zapobiegają resztkowym zakłóceniom. Ponadto, stosując techniki podwójnego modelowania, odkryliśmy oddzielne i wspólne czynniki genetyczne wpływ ające na otyłość całkowitą i centralną.3
Ustalenie autorstwa Qi i in. że większe spożycie słodzonych napojów cukrowych było związane z podwyższonym BMI, najprościej tłumaczy się wspólnymi genami regulującymi apetyt, jak wykazano w monogenowych zaburzeniach otyłości4 oraz wariantem genetycznym 5 związanym z otyłością i masą tłuszczu (FTO) u dzieci. Polityka zdrowia publicznego powinna odzwierciedlać naukowe podstawy spożycia żywności u ludzi.
Jerry R. Greenfield, Ph.D., FRACP
Katherine Samaras, Ph.D., FRACP
Lesley V. Campbell, FRCP, FRACP
Garvan Institute of Medical Research, Sydney, NSW, Australia
l. org.au
Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
5 Referencje1. Qi Q, Chu AY, Kang JH, i in. Słodzone cukrem napoje i genetyczne ryzyko otyłości. N Engl J Med 2012; 367: 1387-1396
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
2. Greenfield JR, Samaras K, Jenkins AB, Kelly PJ, Spector TD, Campbell LV. Umiarkowane spożycie alkoholu, skład tłuszczów w diecie i otyłość brzuszna u kobiet: dowody na interakcję gen-środowisko. J Clin Endocrinol Metab 2003; 88: 5381-5386
Crossref Web of Science Medline
3. Samaras K, Nguyen TV, Jenkins AB, i in. Klastrowanie insulinooporności, całkowitego i centralnego tłuszczu brzucha: te same geny lub to samo środowisko? Twin Res 1999; 2: 218-225
Crossref Medline
4. Farooqi IS, Keogh JM, Yeo GSH, Lank EJ, Cheetham T, O Rahilly S. Kliniczne spektrum otyłości i mutacje w genie receptora melanokortyny 4. N Engl J Med 2003; 348: 1085-1095
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
5. Cecil JE, Tavendale R, Watt P, Hetherington MM, Palmer CNA. Oparty na otyłości wariant genu FTO i zwiększone spożycie energii u dzieci. N Engl J Med 2008; 359: 2558-2566
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
Ebbelin g i in. (11 października) raport, że zmniejszenie spożycia słodzonych cukrem napojów było skuteczne w zmianie BMI i masy ciała tylko u niewielkiej liczby Latynosów, i nie miało znaczącego wpływu na nie-latynoskich białych. Jednak dane sugerują, że wpływ na zdrowie publiczne będzie prawdopodobnie minimalny. Taka redukcja pomija bardziej prawdopodobnego sprawcę, który przenika dostawy żywności – wysokofruktozowy syrop kukurydziany. Powszechnie przyjmuje się, że syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy nie różni się od cukru stołowego (sacharozy). Jednak sacharoza ma równe proporcje glukozy i fruktozy połączonej wiązaniem glikozydowym. Wysoko-fruktozowy syrop kukurydziany zawiera wolną fruktozę i glukozę w różnych i nieregulowanych proporcjach. Ostatnie badania wykazały, że popularne napoje słodzone cukrem mają prawie dwa razy więcej fruktozy niż glukozy.2 Porównania bezpośrednie pokazują, że różnice te są istotne.3 Biorąc pod uwagę unikalny sposób, w jaki jest metabolizowany, fruktoza może napędzać otyłość i ryzyko metaboliczne .4 Zamiast koncentrować się na napojach słodzonych cukrem, szersze podejście systemowe w celu zmniejszenia nienaturalnych poziomów wolnej fruktozy z zastosowania wysoko fruktozowego syropu kukurydzianego w dietach może być skuteczniejsze.5
Michael I. Goran, Ph.D.
Uniwersytet Południowej Kalifornii, Los Angeles, Kalifornia
edu
Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
5 Referencje1. Ebbeling CB, Feldman HA, Chomitz VR, i in. Randomizowana próba napojów słodzonych cukrem i masy ciała nastolatków. N Engl J Med 2012; 367: 1407-1416
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
2. Ventura EE, Davis JN, Goran MI. Zawartość cukru w popularnych słodzonych napojach w oparciu o obiektywną analizę laboratoryjną: koncentracja na zawartości fruktozy. Otyłość (Silver Sp ring) 2011; 19: 868-874
Crossref Web of Science Medline
3. Le MT, Frye RF, Rivard CJ, i in. Wpływ wysoko fruktozowego syropu kukurydzianego i sacharozy na farmakokin [przypisy: lekarz, laserowe leczenie żylaków, darmowe leczenie ]

[hasła pokrewne: sanden polkowice, apopatram cena, ile lat trwają studia medyczne ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Slodzone cukrem napoje, ryzyko genetyczne i otylosc

  1. Ignacy pisze:

    U mnie szybko udalo sie wrocic do normalnego funkcjonowania

  2. Jagna pisze:

    Article marked with the noticed of: wkładki do butów do biegania[…]

  3. Sexual Chocolate pisze:

    Ja mam takie zmiany, małe, od 15 roku życia

  4. Troubadour pisze:

    [..] Cytowany fragment: apteczki[…]

  5. Highlander Monk pisze:

    Często boli mnie głowa jakby to był tętniak

  6. Yellow Menace pisze:

    Article marked with the noticed of: odżywka białkowa[…]

  7. Łukasz pisze:

    Piszta co chceta